Dus je voelt je zo lekker als een halfegepluimde volgekakte vleeskip, met doorgezakte kromme poten en een slecht hart in een plofkipkwekerij.” Herman Brusselmans , schrijver, dichter en columnist

‘Kiplekker’ moet dringend worden geschrapt uit ons woordenboek of er moet tenminste een nieuwe betekenis aan worden gegeven.

Een plofkip voelt zich alles behalve ‘kiplekker’
Plofkippen, ook vleeskippen of braadkuikens genoemd, worden speciaal gefokt om in slechts zes weken zo veel mogelijk vlees te produceren. Hun leven is hels.

Week 1 - 2

Oooh wat schattige kuikentjes

In België worden jaarlijks 300 miljoen kuikens vetgemest voor hun vlees. In de eerste weken zijn de kuikens nog klein en in de donkere loodsen — waar ze nooit het daglicht zien — hebben ze nog redelijk wat bewegingsruimte. Dat verandert snel….

Week 3

De kroniek van een gruwelijk aangekondigde dood

gewicht: veel te zwaar 3/4 van de kuikens heeft al moeilijkheden met lopen en heeft chronische pijn aan poten en gewrichten.

bewegingsruimte: beperkt Er zitten 16 à 21 opgroeiende plofkippen opeengepakt op 1m2.

ziekten: • buikzucht: 1 à 15 miljoen kuikens krijgen jaarlijks buikzucht. • bewegingsstoornissen: 50% van de kuikens heeft tibiale dyschondroplasie of misvorming van het kraakbeen. • Door hun gewicht zakken de dieren door hun poten en zitten ze te lang op het strooisel.

Week 4 - 5 - 6

Kiplekker zei u? Kipkreupel is meer gepast

gewicht: extreme obesitas door het zware lichaam ontstaat kreupelheid: — 25% (of jaarlijks 75 miljoen kuikens) kunnen zich zeer slecht voortbewegen. — 3,3% (of 9,9 miljoen kuikens per jaar) kunnen niet meer op hun poten staan.

bewegingsruimte: onbestaand Elke kip heeft een bewegingsruimte van een A4-pagina.

Ziekten

  • Brandwonden en voetzoolletsels: door het gewicht kruipen veel kippen met hun lichaam dicht op het vuile strooisel vol met eigen uitwerpselen, die op hun beurt weer zorgen

  • Voor een hoge concentratie aan amoniak. De bijtende ammoniak zorgt voor wonden:
— Borstblaren komen voor bij gemiddeld 6,5% of 19,5 miljoen kuikens per jaar. 
— Brandwonden bij tot 20% of 60 miljoen kuikens per jaar. — Voetzweren bij 8% of 24 miljoen kuikens per jaar.

  • Veel kippen bezwijken: Een deel van de kippen bezwijkt door aandoeningen aan hun hart, darmen en luchtwegen. Sommige kuikens vallen plots dood, het zogenaamde ‘sudden death syndrome’: ze zijn letterlijk doodgegroeid. Andere stikken als gevolg van buikzucht, omdat het vocht rond de organen het ademen uiteindelijk onmogelijk maakt.

Week + 6

Ze worden zo snel groot

Na zes weken is het kuikentje vetgemest tot een vleeshomp en zijn ze rijp voor het slachthuis. Tijdens het transport gaat het er hardhandig aan toe. Veel kippen lopen ontwrichte heupen, pootbreuken en bloedingen op. Bij 9 miljoen kippen worden jaarlijks klauwen of tenen afgerukt bij het afladen van de kratten uit de vrachtwagen.

Zo’n 850.000 dieren per jaar overleven de dodentocht niet (op Europees niveau zijn dat er tussen de 18 en de 35 miljoen). De dieren die wel levend aankomen, zijn volledig uitgeput, vaak gewond en heel angstig.

De laatste fase is het slachthuis . In de slachterij worden de kippen ondersteboven aan de poten opgehangen aan metalen slachthaken en bedwelmd met de kop in een bak water onder stroom. Sommige kippen zijn nog bij bewustzijn wanneer het automatische slachtmes hun keel bereikt. In de moderne slachterijen worden 8.000 tot 10.000 kippen per uur gedood, dat zijn er ongeveer 170 per minuut.